W każdą niedzielę i święta gości na moim stole. Sam zapach sprawia że nie można się doczekać chwili, kiedy w końcu zasiądziemy do obiadu.
2 godz.
Składniki:
- porcja z kaczki
- porcja z indyka
- 2 marchewki
- pietruszka
- ½ selera
- średniej wielkości cebula
- pęczek natki z pietruszki
- pęczek natki z selera
- pęczek natki lubczyku
- kilka listków pora
- vegeta, sól, pieprz
Aromatyczny rosołek drobiowy z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie opłucz i oczyść. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i pokrój. Wszystko zalej zimną wodą i wstaw na ogień. Gdy się zagotuje zmniejsz ogień do minimum.
2.W międzyczasie opłucz natki. Odłóż 2 gałązki lubczyku, i po jednej selera i pietruszki. Resztę zwiąż nitką i wrzuć do gotującego się rosołu.
3.Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na ogniu z każdej strony. Wrzuć także do garnka. Całość gotuj ok. 1,5-2 godzin.
4.Wyciągnij natki. Przypraw vegetą, solą i pieprzem do smaku, gotuj przez chwilę, Odłożone natki drobniutko pokrój. Podawaj z makaronem, posypane natką.
Komentarze