żółtko miksować najpierw z musztardą , następnie nie przerywając miksowania wlewać cienkim strumieniem olej.
Potrzebny garnek , w którym będzie umieścić schab z warzywami i zalać niewielka ilością wody tak , aby schab był przykryty. Można tez użyć niewielkiego SZYBKOWARU.
Schab na zimno z dipem estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jarzyny obierz i rozdrobnij na kawałki
2. Do garnka, w którym będzie gotowany schab wlać ok. 1- 1 ½ litra wody, dodać jarzyny i przyprawy oraz sól i zagotować.
3. Do gotującego wywaru włożyć schab.
4. Sprawdzić ilość wody i ewentualnie odlać jej nadmiar- schab powinien być przykryty wodą, ale wody nie powinno być za dużo.
5. Po zagotowaniu się wywaru z mięsem, przykryć garnek pokrywka i zmniejszyć ogień-mięso powinno gotować się na wolnym ogniu ok. 1,2 godziny.
6. Po ugotowaniu, mięso pozostawić w wywarze do zupełnego ostudzenia( kilka, nawet kilka godzin).
7. Przygotuj sos- majonez rozmieszaj delikatnie ze śmietaną i suszonym estragonem.
8. Rozdrobnij marynowane grzybki i korniszony i dodaj do sosu.
9. Wystudzone mięso wyjmij z bulionu i osusz.
10. Pokrój ostrym nożem w cienkie plastry
11. Ułóż na półmisku i polej dekoracyjnie przygotowanym sosem, udekoruj zielona pietruszką i ewentualnie jarzynami z bulionu.
Porady
Schab gotujemy na wolnym ogniu, studzimy w wywarze.Jjest wtedy wspaniały, aromatyczny i wilgotny
Komentarze