aroniowa krajanka z kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie przypuszczałam, że aronia nadaje się do ciasta. Wydawało mi się, że jest zbyt cierpka. Zaryzykowałam, pokombinowałam i wyszło nawet ciekawe ciasto. Cierpkość aronii jest ledwie wyczuwalna, niektórzy nawet nie zorientowali się i myśleli, że to borówki. A w połączeniu z kokosem smakuje bardzo ciek

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie :
    200 g kokosu
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 białka
    szczypta soli
    na aronię:
    1,5 l aronii
    1/2 szklanki cukru (lub więcej)
    1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Aroniowa krajanka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię przygotować dzień wcześniej. Umyć, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i wlać sok. Gotować na małym ogniu jak na dżem, aż sok odparuje (moje aronie były bardzo soczyste więc odlałam słoiczek soku). Odstawić.
  • 2. Składniki ciasta zagnieśc na gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24*24 cm i umieścić na godzinę w lodówce, mniejszą część umieścić w zamrażalniku.
  • 3. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Ubijając dodawać na przemian kokos i śmietanę.
    Na ciasto wyłożyć aronię, przykryć masą kokosową a następnie zetrzeć resztę ciasta. Piec w 175*C około 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby mieć pewność, że aronia nie będzie zbyt cierpka, wystarczy ją przed użyciem przemroziź

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować