ARONIA Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ

4.49 (175 ocen)

TAK PRZYGOTOWANA ARONIA JEST DOSKONAŁYM DODATKIEM M.IN. DO MIĘSA, PIECZYWA, KREMÓW I DESERÓW.

Składniki:

  • 1 kg. aroni
    1/2 kg. gruszek
    1 kg. winnych jabłek
    sok z jednej cytryny
    1/2 kg. cukru
    1 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Aronia z jabłkiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godz. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kosteczkę gruszki i po chwili - pokrojone w plasterki jabłka. Zagotować. Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po ok. 10 min. odstawić na kilkanaście godzin ( najlepiej na noc ). Następnie ponownie smażyć tak długo aż jabłka i gruszki się rozgotują ( można utrzeć owoce tłuczkiem do ziemniaków ). Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i przekładać do słoików. Można za pasteryzować przez ok. 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować