Arancini z mięsem, grzybami i ruccolą.

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Arancini to włoskie nadziewane ryżowe kuleczki smażone w panierce z bułki tartej. Mój pomysł na nadzienie to ruccola, mięso i grzyby leśne. Polecam.

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mięso mielone: 100 gramów
    - suszone grzyby leśne: 10 sztuk
    - mała cebula: 1 sztuka
    - ruccola: 1 szklanka
    - ryż arborio: 200 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - olej do smażenia: 0.5 litra
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Arancini z mięsem, grzybami i ruccolą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy.
  • 2. Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Siekamy.
  • 3. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy na rozgrzana patelnię.
  • 4. Dodajemy mięso mielone i grzyby. Solimy. Podsmażamy.
  • 5. Gdy wszystko jest już podsmażone dodajemy świeżą ruccolę. Dokładnie mieszamy, aż do momentu gdy ruccola mniejszy swoją objętość. Gdy farsz jest gotowy pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 6. Do ugotowanego ostudzonego ryżu dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy.
  • 7. Z ryżu lepimy kulki, napełniamy je farszem z ruccoli, grzybów i mięsa. To jest najtrudniejszy etap.
  • 8. Ryżowe kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 9. Wyciągamy z lodówki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Ryż Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować