Arancini z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsypujemy ryż i lekko podsmażamy. Zaczynamy podlewać naszym bulionem, do momentu aż ryż będzie zupełnie miękki i kleisty (podlewamy około 3 razy). Gdy ryż będzie już gotowy odkładamy do zupełnego wystudzenia. W tym czasie kroimy pierś w drobną kostkę i podpiekamy przyprawiając.
2.Kiedy ryż już wystygł, dodajemy kolejno: 1 jajko, pieprz, sól, drobno pokrojoną natkę pietruszki, starty ser, trochę bułki tartej i zagniatamy całą masę.
3.Przygotowujemy jajko i bułkę do panierki. Tworząc kuleczki staramy się włożyć kosteczkę kurczaka i kawałek mozzarelli. Gotową kulkę panierujemy najpierw jajku, potem w bułce.
4.Pieczemy na głębokim oleju aż kuleczki będą złociste. Jeśli zostanie nam kurczak możemy go podać razem z kuleczkami :).
Arancini świetnie komponują się z sosem czosnkowym.
Porady
Aby kuleczki podczas klejenia się nie rozpadały najlepiej mieć zwilżone ręce.
Komentarze