Arancini con ragù (z mięsem mielonym i zielonym groszkiem)

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Smakują wyśmienicie, niestety są bardzo czasochłonne.

  • 10 godz.

Składniki:

  • na 12 sztuk:
    400 g ryżu arborio (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie, bo się nie klei.
    80 g sera pecorino (może być inny podobny ser twardy)
    100 g cebuli (mniej więcej jedna duża)
    1 ząbek czosnku
    1 papryczka chili
    1 puszka obranych pomidorów (400 g)
    3 l oliwy z oliwek (do smażenia. Nie przerażajcie się ilością. Smażone na oleju arancini smakują zupełnie inaczej)
    250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    50 g mrożonego groszku
    4 jajka
    tarta bułka
    sól
    pieprz
    szafran (dodatkowo)

    poza tym ręcznik papierowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Arancini con ragù (z mięsem mielonym i zielonym groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dzień wcześniej: Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 18 minut. Odcedzamy na sicie, żeby dobrze wystygł. Do miski przekładamy odsączony, przestudzony ryż, dodajemy starty na tarce na drobnych oczkach ser i szafran. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowany ryż nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej na noc.
  • 2. dzień wcześniej: Cebule kroimy w drobną kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Jeżeli nie chcemy, żeby danie było wyjątkowo ostre nie dodajemy ziarenek chili. Pomidory drobno kroimy. Sok z puszki zostawiamy. Będzie jeszcze potrzebny.
  • 3. dzień wcześniej: 2-3 łyżki oliwy z oliwek podgrzewamy w rondlu. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i chili. Smażymy kolejne 3-5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i sok pomidorowy z puszki. Całość dusimy 50-60 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. W międzyczasie do gotującej się wody wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty. ugotowany groszek przelewamy zimna wodą i dodajemy do przestudzonej masy mięsnej. Całość odstawiany na noc w chłodnym miejscu.
  • 5. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonego ryżu. Mieszamy. Białka rozbijamy lekko widelcem. Przygotowujemy w osobnej misce bułkę tartą.
  • 6. Z ryżu formujemy około 12 placuszków Z masy mięsnej również formujemy 12 kulek. Kulki mięsne kładziemy na placuszkach ryżowych i formujemy kule, starając się, by ryż przykrył masę mięsną. Arancini obtaczamy najpierw w białkach, następnie w bułce tartej. Obtaczanie powtarzamy 2 razy --> białka, bułka, znów białka i bułka tarta.
  • 7. Oliwę podgrzać do temperatury ok 160-170 stopni, smażyć 2-3 arancini na złoty kolor. Usmażone kule odsączyć na papierowym ręczniku. Serwować gorące.

Porady

Nie polecam wrzucania dużej ilości kul na tłuszcz, ponieważ temperatura oliwy spada i arancini wchłaniają bardzo dużo tłuszczu, co wydłuża proces smażenia jak również powoduje większe zużycie oliwy. Smażenie we frytkownicy sprawdzi się również bardzo dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować