Arbuzowy sernik

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Puszysty sernik z dodatkiem dużej ilości przecieru z arbuza. Właśnie dzięki niemu posiada śliczny różowy kolor.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg arbuza ze skórką
    3/4 szklanki cukru
    500 g mielonego białego sera z wiaderka
    3 jajka
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    12 okrągłych biszkoptów


Arbuzowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuza pokroić w plastry, odciąć od skórki, wyjąć pestki i pokrajać w grubą kostkę. Zmiksować blenderem. Przelać do rondelka, gotować razem z cukrem ok. 10 minut do lekkiego zgęstnienia aż pozostanie ok. 1 i 1/3 szklanki przecieru z arbuza. Ostudzić.

  • 2. Do miski wyłożyć ser, ostudzony przecier z arbuza, żółtka i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, lekko wymieszać łyżką.
  • 3.
    Na dno tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć biszkopty. Na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową. Wyrównać.

  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 1 godzinę. Ostudzić.
  • 5. Wierzch można posypać kolorowym cukrem lub wyłożyć ubitą śmietankę kremówkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy