Arbuzowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Arbuza pokroić w plastry, odciąć od skórki, wyjąć pestki i pokrajać w grubą kostkę. Zmiksować blenderem. Przelać do rondelka, gotować razem z cukrem ok. 10 minut do lekkiego zgęstnienia aż pozostanie ok. 1 i 1/3 szklanki przecieru z arbuza. Ostudzić.
2.Do miski wyłożyć ser, ostudzony przecier z arbuza, żółtka i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, lekko wymieszać łyżką.
3.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć biszkopty. Na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową. Wyrównać.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 1 godzinę. Ostudzić.
5.Wierzch można posypać kolorowym cukrem lub wyłożyć ubitą śmietankę kremówkę.
Komentarze