Arydzki przysmak - ciasteczka nadziewane orzechami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasteczka powstały po przeczytaniu książki "Drużyna. Góra Skorpiona." Johna Flanagan'a. Właśnie w niej główni bohaterowie będąc w Arydii, zajadają się ciasteczkami nadziewanymi zmielonymi orzechami włoskimi, piniowymi i miodem.

  • 50 min

Składniki:

  • Na biszkopt
    3 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju rzepakowego

    Na nadzienie
    200 g orzechów włoskich
    200 g orzechów piniowych
    1 szklanka miodu

    Na polewę czekoladową
    1 gorzka czekolada
    150 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe Desery Ciastka

Arydzki przysmak - ciasteczka nadziewane orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać olej, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
  • Gotowe nadzienie. 2. Nadzienie: Około 50 g orzeszków piniowych zmielić (lub rozbić tłuczkiem orzechy włożone do woreczka), pozostałe zostawić w całości i wszystkie przesypać do garnuszka. Dodać miód i podgrzewać mieszając do momentu aż miód będzie rzadki i dobrze wymiesza się z orzechami. Orzechy włoskie zmielić na małe kawałki lub rozbić tłuczkiem i dodać do masy miodowej. Całość wymieszać.
  • 3. Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć jedną czekoladę, dodać 150 ml śmietany 30%. Mieszając podgrzewać do momentu aż czekolada się stopi, a składniki połączą.
  • Gotowe ciasteczka. 4. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i przełożyć je masą orzechowo-miodową, docisnąć tak aby oba placki dobrze się za sobą skleiły. Górę polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub piniowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować