Austria czekoladą pachnąca

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak mus,to mus...najlepiej z białej czekolady.Austria słynie ze słodyczy i deserów, dopracowanych przez utalentowanych cukierników oraz producentów czekolady.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada (biała,bez dodatków): 150 gramów
    - śmietana (36 %/schłodzona): 300 mililitrów
    - jajo (świeże): 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - czekolada (gorzka/kostki): 6 sztuk
    - wiórki kokosowe: 2 łyżeczki
    - bezy (małe/białe): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Austria czekoladą pachnąca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w naczyniu nad gotującą się wodą).
  • 2. Oddzielić żółtko od białka.Do białka dodać sól,ubić na sztywną pianę.Można pominąć dodawanie białka,ale ja lubię gdy mus jest delikatny i puszysty.
  • 3. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę,ubić.Wlewać do niej porcjami ostudzoną białą czekoladę,delikatnie wymieszać,natępnie dodać białko.Masę przelać do czterech pucharków,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum cztery godziny,aż do zastygnięcia(najlepiej na całą noc).
  • mus deliketny 4. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,polać nią mus.Posypać wiórkami kokosowym.Mus udekorować bezą lub cynamonowym herbatnikiem np. w kształcie listka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować