Jak mus,to mus...najlepiej z białej czekolady.Austria słynie ze słodyczy i deserów, dopracowanych przez utalentowanych cukierników oraz producentów czekolady.
Austria czekoladą pachnąca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w naczyniu nad gotującą się wodą).
2.Oddzielić żółtko od białka.Do białka dodać sól,ubić na sztywną pianę.Można pominąć dodawanie białka,ale ja lubię gdy mus jest delikatny i puszysty.
3.Do wysokiego naczynia wlać śmietankę,ubić.Wlewać do niej porcjami ostudzoną białą czekoladę,delikatnie wymieszać,natępnie dodać białko.Masę przelać do czterech pucharków,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum cztery godziny,aż do zastygnięcia(najlepiej na całą noc).
4.Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,polać nią mus.Posypać wiórkami kokosowym.Mus udekorować bezą lub cynamonowym herbatnikiem np. w kształcie listka.
Komentarze