Azjatycka polędwica

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wykwintne i prezentujące się genialnie danie zachwyci tak domowników, jak i gości. Składniki można dowolnie modyfikować, jednak papryka i polędwica są tutaj "bazą", z której lepiej nie rezygnować - tak samo, jak z makaronu soba.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *6 łyżek ciemnego sosu sojowego
    *2 ząbki czosnku, posiekane
    *1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    *1 łyżka pasty wasabi
    *2 cm kawałek korzenia imbiru, utarty lub posiekany
    *2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    *40 dag polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
    *2 porcje gryczanego makaronu soba
    *olej słonecznikowy/z orzeszków ziemnych/kokosowy
    *1 papryka o dowolnym kolorze, pokrojona w paski
    *1 cebula, pokrojona w półtalarki
    *garść szczypiorku, posiekanego
    *15 dag grzybów shiitake, namoczonych w gorącej wodzie i pokrojonych w paski
    *szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
    *świeża natka pietruszki, posiekana
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica Sosy

Azjatycka polędwica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 łyżek sosu sojowego mieszamy w dużej misce z mąką, posiekanym czosnkiem, imbirem i pastą wasabi. Do miski wkładamy mięso i mieszamy. Odstawiamy na 15-30 minut by smaki się przegryzły.
  • 2. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę, pokrojone w plasterki grzyby, seler naciowy oraz cebulę. Smażymy około 5 minut, aż zmiękną. Następnie wyjmujemy na talerz.
  • 3. Na patelnię dodajemy mięso wraz z sosem i mocno rumienimy z każdej strony (pamiętając o mieszaniu) na średnim ogniu. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, a następnie mięso zalewamy bulionem, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa, szczypiorek i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 3-4 minuty.
  • 4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (zwykle jest to 5 minut) w wodzie bez soli. Po ugotowaniu wylewamy na durszlak i dodajemy na patelnię. Wykładamy danie na talerze i każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Polędwica wieprzowa Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować