Azjatycki kociołek z migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Siostra podczas pobytu za granicą jadła podobne danie w chińskiej restauracji. Po powrocie spróbowała odwzorować je, używając dostępnych u nas składników. Wyszło wyśmienite i od tej pory często gości na naszym stole.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 dag filetu z kurczaka
    15 dag mięsa mielonego mieszanego
    10 dag ryżu brązowego - 1 saszetka
    1 duży por
    25 dag pieczarek
    1 mały kalafior
    2 ugotowane ziemniaki ( mogą być poprzedniego dnia)
    1 ser mozarella
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    15 dag mrożonej szparagówki
    1 kostka bulionowa
    garść płatków migdałów
    garść suszonych daktyli
    przyprawa do drobiu
    1 ząbek czosnku
    bazylia
    oregano
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Azjatycki kociołek z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak, mielone i pieczarki 1. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Obficie oprószamy przyprawą do drobiu i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Po chwili dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i smażymy razem, aż nadmiar płynu odparuje.
  • warzywa z miesem 2. Pora myjemy, kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Szparagówkę kroimy w ok 2 cm kawałki a ugotowane ziemniaki w plasterki. Wszystkie warzywa, kukurydzę i pokrojony czosnek dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min.
  • ryż z serem i przyprawami 3. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i wykładamy na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ser mozarella odcedzamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę i wykładamy na ryż. Oprószamy bazylią i oregano.
  • zapiekanka 4. Mięso z patelni wraz z warzywami wykładamy na ryż i posypujemy migdałami i daktylami. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zalewamy danie.
  • gotowa zapiekanka 5. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180.
  • propozycja podania 6. Gotowe danie serwujemy samodzielnie lub z dowolną sałatką.

Porady

Do zrobienia zapiekanki można użyć mrożonych warzyw kalafiora, uprzednio podsmażonego pora czy pieczarek, ty samym skracając czas przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować