Ażurowe wiosenne naleśniki

0 (0 ocen)

Ażurowe naleśniki prezentują się niezwykle ciekawie, a do ich przygotowania wykorzystałam świeże wiosenne warzywa.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżka masła klarowanego
    5 kopiatych łyżek mąki pszennej
    szczypta soli

    Nadzienie:
    25 dag twarogu półtłustego
    1/2 ogórka zielonego
    5 rzodkiewek
    1 mała cebulka
    szczypiorek
    2 łyżki gęstej śmietany
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    sól himalajska
    sałata zielona

Ażurowe wiosenne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c092ra 1. Do miski wlać mleko, dodać lekko roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, sól i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać ciasto, aby nie miało grudek. Ciasto wylewać przy pomocy np. szprycy zakończonej końcówką z niewielkim okrągłym otworem lub przelać ciasto do butelki np. po ketchupie czy majonezie. Na rozgrzanej patelni wylewać odpowiedni kształt, np. w formie kratki. Kiedy ciasto się zwiąże i przyrumieni delikatnie przekładać łopatką na drugą stronę.
  • image-053tlgg 2. Warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę, ogórek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. W blenderze zmielić ser ze śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojone warzywa. Wymieszać.
  • image-0ny1x7w 3. Na każdy ażurowy naleśnik nakładać po liściu sałaty, posmarować przygotowanym twarogiem. Zwijać naleśniki.

Komentarze

Podobne przepisy