Ażurowe wiosenne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, dodać lekko roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, sól i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać ciasto, aby nie miało grudek. Ciasto wylewać przy pomocy np. szprycy zakończonej końcówką z niewielkim okrągłym otworem lub przelać ciasto do butelki np. po ketchupie czy majonezie. Na rozgrzanej patelni wylewać odpowiedni kształt, np. w formie kratki. Kiedy ciasto się zwiąże i przyrumieni delikatnie przekładać łopatką na drugą stronę.
2.Warzywa umyć, osuszyć. Rzodkiewkę, ogórek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. W blenderze zmielić ser ze śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojone warzywa. Wymieszać.
3.Na każdy ażurowy naleśnik nakładać po liściu sałaty, posmarować przygotowanym twarogiem. Zwijać naleśniki.
Komentarze