CIASTO BANANOTKA Z KREMEM WANILIOWO-CHAŁWOWYM NADZIANA DAKTYLAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Gdy upieczesz, gdy zjesz pierwszy raz, będziesz wiedzieć dlaczego to ciasto uzależnia! Będzie smakowała mężowi, córce, synowi, mamie, tacie, teściowej, koleżance i koledze z pracy :) Ciasto zainspirowało mnie to wdrożenia w życie marzenia i założenie rodzinnego bloga www.naszepysznosci.pl

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • POTRZEBUJESZ

    -100 g migdałów (nieobranych, mogą być też obrane, mogą być też płatki)
    -100 g orzechów włoskich
    -100 g orzechów laskowych (można użyć innego miksu, ale ten wg mnie jest najpyszniejszy)
    -100 g sezamu
    -1/2 łyżeczki sody
    -5 łyżek ksylitolu (lub cukru)
    -100 g masła klarowanego (z powodzeniem może być też zwykłe)
    -3-4 banany
    -5-6 jabłek
    (razem bananów i jabłek 1 kg)
    -80 g daktyli

    Krem:

    -125 g serka mascarpone
    -150 g śmietany kremówki 20 %
    -100 g chałwy
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -4 łyżeczki cukru pudru (więcej lub mniej do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananotka z kremem waniliowo-chałwowym nadziana daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. A TERAZ DO DZIEŁA:

    W mikserze lub blenderze zmiksuj migdały i orzech. Do mieszanki dosyp sodę, cukier oraz sezam i wymieszaj łyżką (nie miksuj).
    Można też kupić mąki migdałowe czy orzechowe, ale nic nie zastąpi zapachu i konsystencji świeżo po zmiksowaniu.

    W innej misce zetrzyj na tarce, na dużych oczkach jabłka (bez skórek) oraz banany (też bez skórek :)) i wymieszaj ze sobą.

    Na dno tortownicy (moja miała średnicę 26 cm) lub innej formy (może być jednorazowa jeśli chcesz zabrać bananotkę na piknik czy na wyjazd by zjeść ją w samotności :)) wysyp połowę miksu orzechowego i na to połóż/zetrzyj połowę porcji masła w kawałeczkach.

    Teraz na orzechowy miks rozłóż równomiernie całą bananowo-jabłkową masę i jak masz ochotę równo, bądź spontanicznie powciskaj mocno daktyle (ja każdego przekroiłam na 3 kawałki). Daktyle pod wpływem temperatury cudownie się rozpłyną i sprawią, że bananotka będzie pysznie słodka. Im więcej daktyli, tym większa słodycz :)

    Teraz wysyp pozostały orzechowy miks, rozsyp go równomiernie, połóż/zetrzyj pozostałą połowę masła i włóż do piekarnika na 180 stopni, termoobieg, 50-60 minut.

    Zaglądaj co jakiś czas, po upływie ok. 40 minut, aby zobaczyć czy nie za bardzo przypalają się orzechy. W pieczeniu bananotki chodzi o to aby smaki przeszły między sobą, nie ma tam nic surowego, więc nie ma potrzeby jej mocno spiekać. Jeśli uznasz, że jest już odpowiednio zarumieniona to wyłącz piekarnik.

    Wystudź ciasto i zjedz. Zacznij od razu od dużego kawałka, nie oszukuj się, że mały wystarczy… :) A potem sobie dołóż, potem, jeśli uznasz, że już nie wypada tyle jeść schowaj się gdzieś w kącie i podjedz trochę, zabierz sobie jeszcze do pracy i na wieczór piecz na nowo!

    Wersja na bogato czyli krem: miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone, następnie miksujemy z chałwą i ekstraktem waniliowym. Na talerz kładziemy ciasto (zimne) i podajemy z łyżką kremu.

Porady

W wersji bez kremu ciasto jest bezglutenowe i bez laktozowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Chałwa Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować