Bananowa babka ponczowana rumem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie lubię suchych ciast, dlatego rzadko piekę babki. W tym roku jednak szczególnie udzielił mi się wiosenny nastrój i skusiłam się na babkę. I wcale nie była sucha. Wilgotna, ciężka, mocno aromatyczna i dość słodka. Polecam, jeśli lubicie bananowe wypieki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 230 g masła
    1 banan
    4 jajka
    1/4 szklanki miodu
    2/3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 i 3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 szklanki osłodzonej herbaty, przestudzonej
    kieliszek rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Poncz Ciasto

Bananowa babka ponczowana rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana rozgnieść widelcem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodawać po jajku. Dodać mąkę, proszek, cynamon, banana, miód i mleko. Zmiksować krótko do połączenia składników. Przelać do formy na babkę, najlepiej silikonowej. Piec około godzinę w 180*C.
  • babka ponczowana rumem 2. Wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłą babkę nasączyć herbatą wymieszaną z rumem. Można udekorować lukrem.

Porady

Można zrezygnować z ponczowania, babka i tak będzie wilgotna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować