Bananowa owsianka z glazurowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Owsianka to bardzo popularne danie na śniadanie, warto ją przygotowywać min 3 razy w tygdniu. W tym wydaniu z bananem i gruszkami.

  • 20 min

Składniki:

  • 4-5 łyżek płatków owsianych górskich
    ½ - 1 szklanka mleka
    mały banan lub pół dużego
    łyżeczka siemienia lnianego
    szczypta soli

    1 gruszka
    łyżeczka masła
    1 łyżeczka brazowego cukru
    szczypta cynamonu

Bananowa owsianka z glazurowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać mlekiem, najlepiej zostawić takie na całą noc i rano ugotować lub od razu ugotować, na małym ogniu, czesto mieszając żeby płatki sie przywarły. Dodac szczypte soli oraz siemie lniane. Gotować do zgestnienia.
  • 2. Banana obrać i pokroić w kostke, dodać do owsianki pod koniec gotowania, wymieszać.
  • 3. Gruszke umyć, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzac masło i dodać gruszkę, chwilę podprażyć ale nie rozgotować. Dodać łyżeczkę cukru brązowego i szczyptę cynamonu.
  • 4. Gotową owsiankę wyłożyc na talerz, podawać z glazurowaną gruszką.

Porady

Do owsianki najlepiej dodać dojrzałego i bardzo słodkiego banana, wtedy nie trzeba jej dodatkowo dosładzć. W innym przypadku można dodać łyżeczkę miodu do smaku. Gruszki można zastapic jabłakmi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy