Bananowa pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jedno z moich popisowych dań. Prosto, szybko, orientalnie. Jeśli mamy czas piersi możemy wcześniej zamarynować - lecz nie jest to konieczne. Dodany przepis uwzględnia marynowanie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - miód naturalny: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - sezam: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - olej z pestek winogron: 1 łyżka

    - pierś z kurczaka: 40 dekagramów
    - sól ziołowa: 2 szczypty
    - banan: 4 sztuki
    - olej z pestek winogron: 1 łyżka
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki

    - ryż sypki: 200 gramów
    - curry: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bananowa pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata do bananowej piersi z kurczaka 1. Miód łączymy z sosem sojowym,, olejem z pestek winogron i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wsypujemy jeszcze sezam oraz pieprz cayenne i gotowe.
  • Marynowanie bananowej piersi  z kurczaka 2. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą ziołową i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie piersi smażymy na rozgrzanej patelni na kolor rumiany.
  • Usmażona bananowa pierś z kurczaka 3. Banany kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy będą się sklejać i zacznie powstawać jednolita masa posypujemy cynamonem i dodajemy kawałki wcześniej usmażonego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy na malutkim ogniu.
  • 4. Ryż gotujemy z curry. Na talerzu (w miseczce) wykładamy ryż curry, a na to kurczaka z bananami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kurczak Olej Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować