Jedno z moich popisowych dań. Prosto, szybko, orientalnie. Jeśli mamy czas piersi możemy wcześniej zamarynować - lecz nie jest to konieczne. Dodany przepis uwzględnia marynowanie.
Bananowa pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód łączymy z sosem sojowym,, olejem z pestek winogron i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wsypujemy jeszcze sezam oraz pieprz cayenne i gotowe.
2.Piersi kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą ziołową i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie piersi smażymy na rozgrzanej patelni na kolor rumiany.
3.Banany kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy będą się sklejać i zacznie powstawać jednolita masa posypujemy cynamonem i dodajemy kawałki wcześniej usmażonego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy na malutkim ogniu.
4.Ryż gotujemy z curry. Na talerzu (w miseczce) wykładamy ryż curry, a na to kurczaka z bananami. Smacznego.
Komentarze