Bananowe babeczki

0 (0 ocen)

Kruchy spód, masa bananowa, świeże owoce i wiórkami czekolady- czego chcieć więcej?Po raz kolejny przekonałam się, że banany to pyszny składnik do ciast i deserów, więc zapraszam do spróbowania.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej,
    • 15 dag margaryny,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

    • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek

    Masa bananowa:
    • 1 kostka masła,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 3 banany,
    • 2 galaretki cytrynowe

    Dodatkowo: kilka kostek czekolady oraz 2 banany do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Bananowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
    Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C.
    Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem, a następnie dokładamy żółtka.
    Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Dokładamy do masy i razem mieszamy. Do całości dokładamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy.
  • 3. Gotową masą napełniamy wcześniej upieczone oraz przestudzone babeczki.
    Babeczki dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi czekolada oraz serca wycięte z banana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Babeczki bananowe

To może cię zainteresować