Ciasto Bananowiec

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto ma wspaniały bananowy smak , lekką jak puch piankę a do tego pięknie wygląda ,dobrze się kroi.Takie ciasto wymyśliłam na urodziny syna ,gdyż syn uwielbia banany.Polecam.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:4 jajka
    1 szkl. mąki
    1 szkl.cukru
    1/3 szkl.oleju
    1/3 szkl.wody
    2 kisiele cytrynowe bez cukru
    skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa z bananami :1 margaryna np.Kasia
    3 duże banany
    3 żółtka
    1/2 szkl.cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 galaretki cytrynowe
    3 duże banany
    1-2 łyżki soku z cytryny
    Masa bananowa:2 budynie bananowe (Winiary) z cukrem
    1i1/2 szkl.mleka
    20 dag margaryny np.Kasia
    3 paczki herbatników petitki
    Pianka:3 białka
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    Dekoracja:kolorowe galaretki,tarta gorzka czekolada,ewentualnie posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ciągle ubijając,dodawać po 1 żółtku.Następnie ubijając dodawać powoli olej i wodę,dodać skórkę z cytryny.Mękę przesiać z kisielem,proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać wszystko mikserem.Ciasto wyłożyć do blaszki 34 cmx24,5 cm i upiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.20-25 min.Wyjąć z blaszki.Wystudzić.
    2 galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
    Masa z bananami:Margarynę utrzć na puch z cukrem pudrem,dodając po 1 żółtku.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę i wymieszane z sokiem z cytryny3 banany.Wszystko utrzeć mikserem.Masę wyłożyć na biszkopt.
    Na masie ułożyć obrane ,wymieszane z sokiem z cytryny 3 banany pokrojone w plasterki.Zalać banany tężejącą galaretką .Wstawić na chwilę do lodówki.
    Masa bananowa:1 szkl.mleka zagotować.W 1/2 szkl.mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się mleko.Ugotować gęsty budyń.Wystudzić.Margarynę utrzeć na puch,dodawać po 1 łyżce budyniu ciągle ucierając.Gotową masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę.Na masie ułożyć warstwę herbatników.
    Pianka:Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl.gorącej wody.pozostawić do lekkiego stężenia.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ,na koniec ubijając wlewać tężejącą galaretkę.Piankę wyłożyć na herbatnikach.Na piankę zetrzeć gorzką czekoladę i ozdobić galaretką pokrojoną w drobniutką kosteczkę.Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast biszkoptu na spód ciasta można dać biszkopty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować