Bananowiec

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Kolejna odsłona serka mascarpone, w połączeniu różnych smaków. A wszystko dlatego, że mój Mąż uwielbia słodkości, a ja lubię je dla Niego robić.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    7 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki sukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pozostałe składniki:
    750 g serka mascarpone
    galaretki: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa
    5-6 bananów
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mleka
    dżem z czarnej porzeczki (ewentualnie powidła śliwkowe
    3/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać łyżką (ostrożnie, żeby nie ciasto nie upadło i było "napowietrzone". Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25x30cm). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić.
    (Można też wykorzystać własny przepis na biszkopt).
  • 2. Galaretkę truskawkową rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku. Galaretkę agrestową wymieszać z cytrynową i rozpuścić w 2 szklankach wody.
    Odstawić do częściowego stężenia.
  • 3. Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym, dodać powoli tężejącą galaretkę truskawkową i rozpuszczoną w mleku żelatynę, dokładnie zmiksować, aby składniki ładnie się połączyły.
    Czekoladę gorzką skroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy i zamieszać łyżką.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i oba naponczować kawą od wewnętrznej strony.
    Dolny blat posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć 1/3 masy serowej i równo rozsmarować.
    Wstawić na chwilę do lodówki, aby częściowo stężała.
  • 5. Banany obrać, pokroić na 4 części (wzdłuż i z długości). Ukłożyć na masie serowej pasami wzdłuż dłuższego boku. Zalać tężejącą mieszanką galaretek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 6. Na stężałą galaretkę wyłożyć pozostałą masę i równo rozsmarować. Przykryć górnym blatem biszkopta, lekko docisnąć, aby skleił się z masą i wstawić do lodówki na 10 min.

Porady

Zamiast masy serowej można użyć masy jak do tortu - będzie świetny, np, jako tort urodzinowy! Można polać wierzch polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować