Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jedno z naszych ulubionych ciast na zimno.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Warstwa bananowa:

    1 kg bananów + 1-2 banany do dekoracji,

    3/4 szklanki cukru pudru,

    galaretka cytrynowa,

    200 g miękkiego masła

    Warstwa serkowa:

    500 g mielonego serka,

    1/2 szklanki cukru pudru (można dać nieco więcej),

    galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:

    galaretka wiśniowa,

    biszkopty

    sok z cytryny

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy pergaminem. Dno wykładamy biszkoptami, które nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny w proporcji 4:1.
  • 2. Banany miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli zmiksowane banany oraz tężejącą galaretkę. Dobrze mieszamy. Wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki by masa stężała.
  • 3. Serek ucieramy z cukrem pudrem, miksujemy z tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody). Wykładamy na masę bananową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml wody. Wierzch ciasta dekorujemy plastrami banana, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Porady

*polecam tortownicę 23 cm lub nieco większą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy