Ciasto bananowiec

4.5 (171 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

pyszne lekkie ciasto przypominające sernik na zimno

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (forma 20x25cm)

    spód:
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    sok z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki cukru

    masa bananowa:
    4 banany
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła

    pianka cytrynowa:
    500 g śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    wykończenie:
    galaretka cytrynowa
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ccsnkd 1. spód:
    Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zimnym ponczem skrapiamy delikatnie biszkopty, które następnie układamy w formie wyłożonej folią (łatwiej wyjmiemy ciasto z formy). Trzeba uważać aby biszkoptów nie nasączyć za dużo.
  • image-0jxtf95 2. masa bananowa:
    Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
    Banany miksujemy blenderem na papkę.
    W misce mieszamy miękkie masło z cukrem pudrem, a następnie ustawiamy miskę nad kąpielą wodną, mieszamy do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie dodajemy zmiksowane banany oraz rozpuszczoną przestudzoną galaretkę.

    Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej, polewamy nią biszkopty, ale tylko taką ilością aby zakryła biszkopty.

    Odstawiamy do zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy)

    Pozostałą część masy wlewamy kiedy stężeje spód z biszkoptami. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut) W tym czasie możemy przygotować piankę cytrynową:
  • image-1hydt3j 3. pianka:
    Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z wcześniej rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką cytrynową.
    Piankę przekładamy na masę bananową odstawiamy do stężenia masy.
  • image-07h5de2 4. wierzch:

    Dekorujemy bananami oraz rozpuszczoną, zimną galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować