Bananowiec na kubusiu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Postanowiłam urozmaicić tradycyjnego kubusia o kolejne warstwy. Efekt rewelacyjny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - ½ szkl. mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 1/3 szkl. cukru
    Masa kubusiowa
    - 1l gęstego soku Kubuś
    - 2 łyżki cukru
    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 łyżki mąki pszennej
    Ponadto:
    - opakowanie biszkoptów
    - 2 banany
    - sok z cytryny
    - 2 galaretki truskawkowe

Bananowiec na kubusiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami dosypuj do masy jajecznej i delikatnie mieszaj. Wyłóż do formy 24x24 i piecz 15min w 170 st.
  • 2. Z 1l kubusia odlej szklankę soku i rozmieszaj z budyniami i mąką. Resztę zagotuj z cukrem i z całości ugotuj budyń. Gorący wylej na biszkopt i pozostaw do ostygnięcia.
  • 3. Na masie kubusiowej poukładaj biszkopty. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i poukładaj na biszkoptach.
  • 4. Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć wylej na banany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy