Bananowiec z wafelkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokłądnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
2.Wafelki pokroić w mniejsze kawałki.
3.MASA
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać śmietan-fixy i cukier puder, dobrze wymieszać. Wsypać pokrojone wafelki i również dobrze wymieszać.
4.Banany obrać ze skórek, przekroić na pół i układać na biszkopcie przekrojoną stroną do dołu. Na banany wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać wierzch.
5.Na wierzchu zetrzeć czekoladę. Placek schłodzić w lodówce.
Komentarze