Szybkie, bez wyrastania i wyrabiania, bez drożdży, gotowane w kilka chwil. Mają przyjemny posmak bananów i cynamonu. Są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz.
Bananowo-cynamonowe pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości). Dodać jajko, ocet i jogurt naturalny, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, ponownie zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gęste jednolite ciasto.
Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Z bananowego ciasta przy użyciu małej łyżeczki nakładać porcje i kłaść na olej (1 łyżeczka=1 pączuś). By ciasto nie kleiło się do łyżeczki, należy ją za każdym razem zanurzać w gorącym oleju. Uwaga!! Pod żadnym pozorem nie dosypujcie mąki! Pączki będą wtedy gumowate, a tego nie chcemy :). Pączusie smażyć do zezłocenia ze wszystkich stron (praktycznie same się obracają na oleju).
Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem oraz cynamonem. Najlepsze tuż po usmażeniu. Smacznego!
Komentarze