Bananowo-czekoladowa piłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę z czekoladą i mieszamy. Proszek mieszamy z łyżeczką zimnej wody, dodajemy do ciasta. Wylewamy
o małej tortownicy i do małego okrągłego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 °C.
2.Śmietanę ubijamy z fiksami i cukrem. Część odkładamy. Biszkopty przekrawamy. Dolny smarujemy dżemem, następny śmietaną i układamy pokrojone banany skropione sokiem z cytryny. Smarujemy śmietaną.
3.Nożem wykrawamy piłkę. Smarujemy śmietaną i posypujemy startą białą czekoladą. Z folii aluminiowej formujemy łatkę na piłce i robimy wgłębienie
w cieście – posypujemy je ciemną czekoladą. Z pasków ciemnej czekolady układamy szwy na piłce.
Komentarze