Bananowo-czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą . Masło stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z rozgniecionymi bananami( ja zmiksowałam), dodać tłuszcz i wymieszać. Do mąki dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta używamy tylko łyżki
2.Następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
3.Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min po upieczeniu ciasto wystudzić, polać polewą i udekorować malinami.
4. Polewa:
Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady dodać śmietanę, wymieszać i przestudzić.
Komentarze