Rzadko przygotowuję brownie, ale już tak mi się chciało takie ciasta bez kremu i wybór padł na ciacho czekoladowe. Porcja 100 g to 172 kcal, polecam:)
Składniki:
2 banany mocno dojrzałe-210 g
2 jajka
40 g suszonych daktyli suszonych
40 g kakao
65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 ml mleka 0,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka stevii
Forma 21 cm
Bananowo-daktylowe brownie w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki banany i mocno zmiksować. Dodać daktyle i ponownie miksować, tym razem dłużej ponieważ daktyle są dosyć twarde.
2.Do misy miksera wbić jajka, dodać mleko i zmiksować.
3.Następnie dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać.
4.Partiami dodać kakao, mąkę oraz kawę ,proszek i wymieszać do połączenia składników. Przelać do formy i piec w 180 około 25-30 minut. Patyczek wbity w ciasto będzie oblepiony ciastem ale to ciasto nie może być surowe. Ostudzić, pokroić na porcje. Smacznego!
Komentarze