Możliwości wykorzystania i podania nasion chia jest bardzo dużo:). Dziś polecam jego połącznie z kawą i bananem. To nie tylko ciekawa, pyszna i zdrowa propozycja deseru, ale również śniadania.
Bananowo- kawowy deser z nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko łączymy z wodą. Do płynnych składników dodajemy nasiona chia. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy około 10 minut. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
2.W niewielkiej ilości przegotowanej wody rozpuszczamy kawę. Do przestudzonej dodajemy pokrojone banany. Owoce miksujemy dodając kakao.
Masę kawowo- bananową wykładamy na dno pucharków. Na wierzch wykładamy pudding z chia. Wierzch oprószamy kawą. Deser dekorujemy melisą (u mnie cytrynowa) i podajemy.
Komentarze