Wszyscy znają wspaniały kawowy deser tiramisu. Ja proponuję Wam wersję z bananami i chrupiącymi orzechami. Wszystko otulone aksamitnym kremem z serka maskarpone i bitej śmietany. Polecam!
1 godz. 40 min
Składniki:
na 3-4 porcje:
200 g podłużnych biszkoptów-savoiardi
200 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30-36%
40 g cukru pudru
30 g gorzkiej czekolady
1 szklanka soku bananowego lub mleka
Bananowy deser a'la tiramisù - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzej maslo, poukladaj pokrojone w plasterki banany, po 1 min. odwroc, dodaj sok z cytryny i 1 lyzke miodu Jak tylko sie lekko zeszkla zdejmij z patelni. Na ta sama patelnie dodaj orzechy i reszte miodu i podsmaz przez chwile. Banany i orzechy wystudz.
2.Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę. W osobnej misce rozetrzyj z cukrem pudrem serek maskarpone, a następnie ciągle miksując (na wolnych obrotach) dadawaj ubitą śmietanę. Ubijaj do moementu uzyskania kremowej konsystencji.
3.Do głębokiego talerza wlej sok (mleko), w ktorym bedziesz moczyc biszkopty. Czekolade zetrzyj na grubej tarce.
4.W szklanym naczyniu (lub w 3-4 pucharkach) ukladaj warstwami: krem z maskaropne, namoczone biszkpty, banany, czekolada, orzechy, a następnie powtórz warsty: krem, biszkopty,zakończ bananami, czekolada i orzechami.
5.Tak przygotowane deserki włóż na kilka godzin do lodówki.Buon Appetito!
Komentarze