Banoffe w mojej wersji (z różnymi owocami)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mega bomba kaloryczna ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo słodki. W tradycyjnej brytyjskiej wersji jest tylko i wyłącznie z bananami. Ja dodałam swoje ulubione owoce. Zapraszam na mój 100 przepis:-)

  • 60 min

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki pszennej,
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka oleju,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Aromat waniliowy (kilka kropel,
    1 łyżka kakao,
    Dodatkowo:
    1 puszka skondensowanego mleka ,
    40 g margaryny,
    100 g malin,
    2 banany,
    1 kiwi,
    100 g zielonych winogron,
    500 ml śmietany kremówki,
    125 g serka mascarpone,
    2 śmietan-fixy,
    1 łyżka cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Banoffe w mojej wersji (z różnymi owocami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt kakaowy 1. Biszkopt:
    Maki oraz kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej i aromat. Na koniec łyżką wymieszać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 15-20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić.
  • Masa z mleka skondensowanego 2. Słodkie mleko z puszki utrzeć z margaryną. Rozsmarować na biszkopcie. Przed położeniem owoców można włożyć ciasto do lodówki.
  • Poukładane owoce 3. Wszystkie owoce pokroić według uznania i poukładać na masie z skondensowanego mleka.
  • Śmietana 4. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i śmietan fixami. Udekorować ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować