Baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypać do naczynia.
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
2.Zółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywająć wyrabiania. Wyrabianie należy zakonćżyc, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od reki.
Po wyrobieniu ciasta pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto jest wyrośnięte jak podwoi swoja objętość.
3.Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego robić babkę. Do wysmarowanej formy na babkę włożyć ciasto pozostawić do wyrośnięcia . Piec około 40 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem i zrobić dekoracje :0 smacznego :)
Komentarze