BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie.Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest opieczony bakłażan i pasta sezamowa tahini.Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulkę, sok z cytryny lub rozdrobnionego pomidora.

  • 20 min

Składniki:


  • 1 bakłażan
    1 łyżka pasty sezamowej tahini
    ząbek czosnku
    wędzona papryka w proszku
    sok z połowy cytryny
    sól i pieprz do smaku
    kmin rzymski
    oliwa z oliwek
    łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-))

    Salsa warzywna:

    pomidor
    awokado
    cebula

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Baba ghanoush pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczony bakłażan 1.
    Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni.Powinno się go skropić oliwą i posolić.
    Czas pieczenia około 20-30 minut.
    Bakłażan powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem.
    Można też upiec go na grillowej patelni.
    Po wyjęciu ostudziłam i obrałam ze skórki.
    Miąższ odcisnęłam z nadmiaru wody.
  • bakłażan tahini 2. Dodałam następnie pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
  • baba ghanough miksowanie 3.
    Można wszystko rozgnieść widelcem lub bakłażana drobno pokroić.
    Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam.
  • baba-ghanoush 4. Na wierzchu można polać odrobiną oliwy.
    Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
  • pasta baba ghanoush 5. Pastę baba ghanoush można podawać z plackami chlebowymi pita.
    Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki.
    Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado.
    Smacznego!

Porady

Bakłażana można też rozgnieść po prostu widelcem, albo posiekać nożem.Niekoniecznie pasta musi być zmiksowana na gładką masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Sezam Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować