Baba kawowo-czekoladowa z kawowym lukrem

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Lukier kawowy wyszedł bardzo smaczny w połączeniu z babką kawowo czekoladową.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kost margaryna,
    1 szkl cukier,
    3 szt jajka duże,
    2 szkl mąka pszenna,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ,
    4 łyżki posypka czekoladowa,

    Lukier kawowy:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baba kawowo-czekoladowa z kawowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia włożyć mąkę wymieszaną z proszkiem,cukier,jajka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę.Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i zimną wlać do ciasta,ponownie zmiksować.Dodać posypkę czekoladową i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do formy babkowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą .Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 40 min.Piec do suchego patyczka.Lukier kawowy;kawę zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.Dosypywać cukier puder do momentu aż lukier nie będzie spadał z łyżki.Zimną babkę polać kawowym lukrem i ozdobić wg własnego pomysłu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować