Baba Polska drożdżowa z lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny....

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    45 dag mąki pszennej
    4,5 dag drożdży
    1 jajo
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki wody
    2 łyżeczki likieru lub wódki
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki wiśni kandyzowanych
    skórka otarta z całej cytryny


    Lukier:

    2 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka cukru pudru

    Do posypania:


    Migdały w płatkach lub słupkach

Baba polska drożdżowa z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły.

    2. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

    3. Przygotować formę, wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i udekorować migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy