1.Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę z żółtkami i cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
3.Następnie ciasto rozkładamy w równych ilościach do 4 miseczek i dodajemy kolejno: kisiel cytrynowy i szczyptę żółtego barwnika, kisiel wiśniowy i kilka kropli koncentratu barszczu, kisiel jabłkowy i szczyptę zielonego barwnika. Do ostatniej miseczki dodajemy kakao.
4.Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki wkładamy łyżką kleksy z każdego koloru na zmianę, aż do wyczerpania całego ciasta. W ten sposób powstanie kolorowa i pachnąca owocowo babka.
5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut.
6.Po przestygnięciu dekorujemy lukrem lub według własnego uznania.
Komentarze