Baba z żyłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szykujemy tortownice o średnicy 23 cm
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę .
Odmierzamy odpowiednią ilośc cukru pudru, mąki i kakao.
Miekką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy żółtka ciągle ucierając.
Wsypujemy pomału mąkę.
Ucieramy.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pianę z białek.
Około 3 łyżek ciasta rozsmarowujemy w tortownicy. Za pomocą sitka posypujemy je kakao. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 4 minuty. Po tym czasie wyciągamy tortownice i znów wykładamy 3-4 łyżki ciasta.
Posypujemy kakao i znów wstawiamy na 4 minuty do piekarnika. Wierzch ostatniej warstwy posypujemy kakao i pieczemy około 35 minut.
2.A tak wygląda po przekrojeniu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze