Baba z żyłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczna babka. Idealna do ciepłego mleka.

  • 50 min

Składniki:

  • 150 g margaryny miękkiej
    150 g mąki pszennej
    200 g cukru pudru
    5 jajek
    20 g kakao
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do formy

Baba z żyłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy tortownice o średnicy 23 cm
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę .
    Odmierzamy odpowiednią ilośc cukru pudru, mąki i kakao.
    Miekką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Następnie dodajemy żółtka ciągle ucierając.
    Wsypujemy pomału mąkę.
    Ucieramy.
    Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pianę z białek.

    Około 3 łyżek ciasta rozsmarowujemy w tortownicy. Za pomocą sitka posypujemy je kakao. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 4 minuty. Po tym czasie wyciągamy tortownice i znów wykładamy 3-4 łyżki ciasta.
    Posypujemy kakao i znów wstawiamy na 4 minuty do piekarnika. Wierzch ostatniej warstwy posypujemy kakao i pieczemy około 35 minut.
  • Baba z żyłkami 2. A tak wygląda po przekrojeniu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy