Babciny chlebuś

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od babci. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 płaska łyżka soli
    100 g drożdży
    ok. 1,2 l letniej wody
    5 garście wybranego składniku np.: mak, kminek, słonecznik...
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Babciny chlebuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W odrobinie letniej wody przygotować rozczyn drożdżowy. Wsypać mąkę, sól, rozczyn, 3 garście wybranego składniku oraz resztę wody. W razie potrzeby dodać mąkę lub wodę ( ciasto nie powinno być za rzadkie ani za twarde ). Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie wytwarzać pęcherzyki powietrza. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wylać je do 2 podłużnych, natłuszczonych i posypanych bułką tartą form. Posypać resztą dodatków. Piec ok. 50 min w temperaturze 200ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować