Pampuchy zawsze były jednym z moich ulubionych rodzajów klusek. Oprócz zwykłych, które moja babcia podawała z sosem, można także przygotować je z owocowym wkładem.
Babcine pampuchy z truskawkowym wkładem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, trochę mąki.
2.Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy, dorzucamy margarynę, jajka i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto, a jeśli jest za gęste czy za suche dodajemy ciepłej wody, tak by ciasto było jednolite i gładziutkie. Potem ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
3.Jak ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku i formujemy w palcach okrągłe placuszki.
4.Na takie ugniecione placki nakładamy truskawkę czy dwie i podsypujemy lekko cukrem. Brzegi zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na posypany mąką blat.
5.Ja robię pampuchy po prostu na garnku - zakładam bawełnianą ściereczkę na garnek, przymocowuję gumką recepturką i kładę na nią kluski. W środku garnka oczywiście wrze mała ilość wody. Pod przykryciem czekamy aż wyrosną (w zależności od wiekości około 5-8 min.)
6.Potem już tylko według gustu polewamy śmietaną czy zmiksowanymi truskawkami.
Komentarze