Babcine pampuchy z truskawkowym wkładem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pampuchy zawsze były jednym z moich ulubionych rodzajów klusek. Oprócz zwykłych, które moja babcia podawała z sosem, można także przygotować je z owocowym wkładem.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 50 gramów
    - ciepłe mleko: 200 mililitrów
    - ciepła woda około: 3 łyżki
    - margaryna: 50 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - truskawki około: 40 sztuk
    - cukier: 20 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babcine pampuchy z truskawkowym wkładem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, trochę mąki.
  • 2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, solimy, dorzucamy margarynę, jajka i rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto, a jeśli jest za gęste czy za suche dodajemy ciepłej wody, tak by ciasto było jednolite i gładziutkie. Potem ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 3. Jak ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku i formujemy w palcach okrągłe placuszki.
  • 4. Na takie ugniecione placki nakładamy truskawkę czy dwie i podsypujemy lekko cukrem. Brzegi zlepiamy, formujemy kulkę i odkładamy na posypany mąką blat.
  • 5. Ja robię pampuchy po prostu na garnku - zakładam bawełnianą ściereczkę na garnek, przymocowuję gumką recepturką i kładę na nią kluski. W środku garnka oczywiście wrze mała ilość wody. Pod przykryciem czekamy aż wyrosną (w zależności od wiekości około 5-8 min.)
  • 6. Potem już tylko według gustu polewamy śmietaną czy zmiksowanymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować