Babeczki truskawkowo - waniliowe

5 (1 ocen)

  • 25 min

PYCHA!!!

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki
    (24 sztuki):

    1 szklanka cukru
    3 jajka
    150ml oleju roślinnego
    2 szklanki maki tortowej
    200ml jogurtu naturalnego
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
    500g truskawek

    Krem:

    30 dag truskawek
    200 ml śmietany 36%
    cukier

    perełki do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki truskawkowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki truskawkowo-waniliowe. 1. Ciasto:

    Truskawki kroimy w malutką kostkę. Oddzielnie mieszamy składniki suche i mokre. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i olejem, a następnie dodajemy wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem z wanilią i sodą. Mieszamy tylko tyle, żeby nie było widać surowej mąki. Ciasto powinno być gęste, bo truskawki będą puszczać sok. Do gotowej masy dodajemy truskawki. Napełniamy papilotki i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Po 15 minutach trzeba sprawdzać jaki jest stan naszych babeczek. Czas pieczenia może się wahać w zależności od tego jak gęste zrobimy ciasto i jak soczyste będą truskawki. Najlepiej nakłuć jedną babeczkę patyczkiem, kiedy z wierzchu wygląda na upieczoną.

    Krem:

    Śmietanę ubijamy na sztywno, truskawki blendujemy na gładką masę, mieszamy z bitą śmietaną i nakładamy do rożka cukierniczego i dekorujemy babeczki. Całość posypujemy perełkami spożywczymi.

Porady

Aby ciasto było bardziej różowe możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego w różowym kolorze lub kisiel truskawkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować