Babeczki truskawkowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Truskawki kroimy w malutką kostkę. Oddzielnie mieszamy składniki suche i mokre. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i olejem, a następnie dodajemy wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem z wanilią i sodą. Mieszamy tylko tyle, żeby nie było widać surowej mąki. Ciasto powinno być gęste, bo truskawki będą puszczać sok. Do gotowej masy dodajemy truskawki. Napełniamy papilotki i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Po 15 minutach trzeba sprawdzać jaki jest stan naszych babeczek. Czas pieczenia może się wahać w zależności od tego jak gęste zrobimy ciasto i jak soczyste będą truskawki. Najlepiej nakłuć jedną babeczkę patyczkiem, kiedy z wierzchu wygląda na upieczoną.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, truskawki blendujemy na gładką masę, mieszamy z bitą śmietaną i nakładamy do rożka cukierniczego i dekorujemy babeczki. Całość posypujemy perełkami spożywczymi.
Porady
Aby ciasto było bardziej różowe możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego w różowym kolorze lub kisiel truskawkowy.
Komentarze