Pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki to świetny dodatek do kawy czy podwieczorku. Takie małe co nieco na kilka gryzów z pewnością sprawdzi się tez jako deser dla dzieci.
30 min
Składniki:
(na około 22szt)
120 g masła
110 g cukru pudru
2 duże jajka
laska wanilii
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki likieru Baileys
Babeczki waniliowe ze słodką dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek do pieczenia z mąką i dodawać stopniowo do masy. Na końcu dolać likier i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich ciasto do około ¾ wysokości foremki.
Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem udekorować rozetką bitej śmietany i kolorową posypką.
Komentarze