Babeczki wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kompotu odlać pół szklanki soku i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu razem z owocami bez pestek zagotować w rondelku z dodatkiem soku z cytryny. Dodać odlaną część soku i mieszając zagęścić kompot.
2.Mąkę zwykłą, krupczatkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, żółtka i cukry zagnieść szybko na kruche ciasto. Natłuśić foremki na babeczki i wylepić je ciastem. Pnakłuwac widelcem i podpiec ok 5-10 min w 180st.
3.Podpieczone spody napełnić kiślem wiśniowym. Z pozostałego ciasta odcinać paseczki i układać kratkę na wierzchu ciastek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 20-25 do zarumienienia się ciasta.
Komentarze