Babeczki z makiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Z mamą upiekłam bardzo proste w przygotowaniu babeczki. Wystarczy wsypać potrzebne składniki i wymieszać. Mama pomogła mi przy roztapianiu masła;)

  • 10 min

Składniki:

  • Mąka - 2 szklanki
    Cukier - 3/4 szklanki
    Mak - 3/4 szklanki (można mniej)
    Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
    Masło - 120 gram
    Jajko - 1 sztuka
    Aromat cytrynowy - 2-3 krople
    Cukier puder do oprószenia - ok.1/4 szklanki

Babeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy składniki babeczek 1. Mąkę, cukier, mak i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy aby połączyły się składniki.
    Roztapiamy masło.
    Do miski ze składnikami dolewamy mleko, dodajemy roztopione masło - mieszamy, gdy masa się schłodzi dodajemy jajko. Ponownie mieszamy do połączenia się składników
  • ciasto dodajemy do foremek 2. Do foremek wkładamy ciasto do 3/4 wysokości. (foremki: średnica 7cm, wysokość 5cm) Wyszło nam 9 babeczek
  • Wstawiamy do piekarnika 3. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 30 minut.
  • Babeczki z makiem 4. gotowe obsypujemy cukrem pudrem - Smacznego

Porady

Zamiast cukru pudru można udekorować babeczki lukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy