Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

4.51 (154 ocen)

  • 30 min

Małe co nieco do kawy, bardzo orzechowe z dodatkiem mlecznej i gorzkiej czekolady z lekkim słonym posmakiem z masła orzechowego. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • Muffinki:
    80 g masła
    5 łyżek masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
    3/4 szklanki cukru brązowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 jajka
    1 i 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek mleka
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych uprażonych

    Krem:
    120 g masła
    5 łyżek masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka mleka
    posiekane orzeszki ziemne prażone do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą 1. Muffinki: Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym oraz cukrem brązowym i waniliowym na puszysta masę. Następnie wbijamy do masy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i całość miksujemy na najniższych obrotach ze względu na to że ciasto jest gęste. Na koniec wsypujemy obie posiekane czekolady oraz orzeszki i łączymy z masą mikserem lub szpatułką. Formy do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy dużą łyżkę ciasta (używam łyżki do lodów) do wysokości 3/4 foremki. Pieczemy 20 min. w 180ºC i studzimy.
  • 2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodajemy masło orzechowe i mleko i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem ozdabiamy babeczki i posypujemy prażonymi orzeszkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować