Babeczki z nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy kisiel. Do wody wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1/2 godziny.
Drożdże posypujemy 20 g cukru, mieszamy, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier, wyrośnięty rozczyn, ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, jest dość klejące.
2.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Śliwki zalewamy gorącą wodą a gdy namiękną przekładamy na sitko.
Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części.
Z każdej cząstki robimy kulkę, spłaszczamy, nadziewamy śliwką i zlepiamy.
Przy tej czynności możemy delikatnie wspomóc się mąką.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej margaryną.
Zostawiamy do wyrośnięcia, potem nożyczkami nacinamy wzorki.
Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.
Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.
Wierzch jest tak przyjemnie chrupki że musicie koniecznie spróbować.
Komentarze