Babeczki z nasionami chia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przyjemnie chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto no i słodkie nadzienie, czy trzeba coś więcej?

  • 40 min

Składniki:

  • Na 16 bułeczek
    ciasto
    mąka pszenna 500 g
    mleko 2 % 200 ml
    drożdże świeże 40 g
    cukier 80 g
    masło 50 g
    kurkuma mielona 2 płaskie łyżeczki

    kisiel z chia
    woda 200 ml
    nasiona chia 30 g

    nadzienie
    śliwki suszone 16 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27gfv2x 1. Najpierw robimy kisiel. Do wody wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1/2 godziny.
    Drożdże posypujemy 20 g cukru, mieszamy, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodajemy, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier, wyrośnięty rozczyn, ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, jest dość klejące.
  • image-1c8r0cd 2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
    Śliwki zalewamy gorącą wodą a gdy namiękną przekładamy na sitko.
    Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części.
    Z każdej cząstki robimy kulkę, spłaszczamy, nadziewamy śliwką i zlepiamy.
    Przy tej czynności możemy delikatnie wspomóc się mąką.
    Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej margaryną.
    Zostawiamy do wyrośnięcia, potem nożyczkami nacinamy wzorki.
    Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.
    Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.
    Wierzch jest tak przyjemnie chrupki że musicie koniecznie spróbować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować