Składniki:
Muffinki:
300 g mąki
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Masa:
1 kostka masła
375 g cukru pudru
500 ml soku pomarańczowego ( najlepiej rozrobiony z syropu żeby był intensywny)
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Babeczki z budyniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na muffinki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy każdą do 2/3 wysokości przygotowaną masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wykrawamy w każdej dziurki.
2.Przygotowujemy masę.Zostawiamy pół szklanki soku , resztę przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Z pozostałym sokiem mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Gdy sok w rondelku się zagotuje dodajemy resztę i gotujemy aż powstanie budyń. Studzimy całkowicie. Odkładamy 5 łyżek budyniu, a resztą nadziewamy muffinki. Masło ubijamy za pomocą miksera na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy pozostały budyń i miksujemy aż całość się połączy. Tak przygotowaną masę przekładamy do woreczka cukierniczego i wyciskamy za pomocą okrągłej tylko na babeczki. Dekorujemy świeżą pomarańczą.
Komentarze