W lato idealnym dodatkiem do nich będą sezonowe owoce truskawki, maliny, poziomki lub pokrojona w kosteczkę galaretka. Najlepsze są zaraz po przygotowaniu :)
40 min
Składniki:
Ciasto kruche
200 g mąki (dałam 100 g krupczatki i 100 g mąki pszennej)
100 g masła
2 łyżki cukru
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
Dodatkowo
1 opakowanie budyniu
500 ml mleka
owoce do dekoracji
Babeczki z budyniem, truskawkami, jagodami i listkami mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagniatamy z mąki, masła, cukru i śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki. Owoce myjemy i ewentualnie kroimy na mniejsze części.
2.Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy na złoto około 20 minut.
3.Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wystudzone babeczki wypełniamy ostygniętym, ale nie zimnym budyniem i dekorujemy owocami. Babeczki przechowujemy w lodówce.
Komentarze