Babeczki z budyniem, truskawkami, jagodami i listkami mięty

0 (0 ocen)

  • 40 min

W lato idealnym dodatkiem do nich będą sezonowe owoce truskawki, maliny, poziomki lub pokrojona w kosteczkę galaretka. Najlepsze są zaraz po przygotowaniu :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    200 g mąki (dałam 100 g krupczatki i 100 g mąki pszennej)
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki śmietany lub jogurtu

    Dodatkowo
    1 opakowanie budyniu
    500 ml mleka
    owoce do dekoracji

Babeczki z budyniem, truskawkami, jagodami i listkami mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy z mąki, masła, cukru i śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki. Owoce myjemy i ewentualnie kroimy na mniejsze części.
  • 2. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy na złoto około 20 minut.
  • 3. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Wystudzone babeczki wypełniamy ostygniętym, ale nie zimnym budyniem i dekorujemy owocami. Babeczki przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy