Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

0 (0 ocen)

Malutkie zgrabne takie na raz babeczki czekoladowe z dodatkiem bitej śmietany i truskawki. Możemy również dodać inne owoce sezonowe.

Składniki:



  • 2,5 szkl mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    4 łyżki oleju
    2 żółtka
    7 łyżek zimnej wody
    sól szczypta
    Bita śmietana
    250 ml kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru
    truskawki

Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciasto do foremek na malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy napełnić babeczki bitą śmietaną i do każdej włożyć po kawałku truskawki. Włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy