Babeczki z borówkami

0 (0 ocen)

Pyszne babeczki z pięknymi, fioletowymi plamkami w postaci borówek amerykańskich i z wysoką czapeczką z bitej śmietany.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
    niecałe 3/4 szklanki* maślanki
    35 ml oleju
    1 i 3/4 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g borówek amerykańskich
    200 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru i cukru waniliowego
    kolorowa posypka do dekoracji

Babeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu do masy dodać borówki.
    Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
    Ostudzone babeczki udekorować ubitą śmietaną kremówką z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i posypać kolorową, cukrową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy