Pyszne babeczki z pięknymi, fioletowymi plamkami w postaci borówek amerykańskich i z wysoką czapeczką z bitej śmietany.
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
niecałe 3/4 szklanki* maślanki
35 ml oleju
1 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówek amerykańskich
200 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru i cukru waniliowego
kolorowa posypka do dekoracji
Babeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu do masy dodać borówki.
Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
Ostudzone babeczki udekorować ubitą śmietaną kremówką z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i posypać kolorową, cukrową posypką.
Komentarze