BABECZKI Z CUKINIĄ

0 (0 ocen)

Bardzo pyszna, warzywna babeczka. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • -1 średnia cukinia
    -250g pieczarek
    -3,4 marchewki
    -1 cebula
    -1 mała papryka czerwona
    -ok. 100g sera żółtego
    -3 ząbki czosnku
    -1,5 szklanki bułki tartej
    -3 małe jajka
    -ulubione przyprawy (dałam sól, pieprz, majeranek, tymianek, ostra czerwona papryka)
    -kilka łyżek oleju do natłuszczenia foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babeczki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, marchewki oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po tym czasie odcisnąć warzywa z nadmiaru soku.
  • 2. Pieczarki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i podgrzewać, aż puszczony przez nie sok odparuje. Paprykę pokroić w paseczki, ser zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 3. W dużej misce połączyć wszystkie przygotowane warzywa oraz resztę składników. Wyrabiać chwilę na gładką masę, odstawić na kwadrans.

Porady

Jeśli cukinia ma duże ziarna, to warto je wydrążyć. Proponuję babeczki podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, koperkowym...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować